Daha önce çocuk gelişimi kategorimde çocuğumuzun kitap okumaması ve kitap seçimi ile ilgili yazılar yazdım. Fakat çocukların okudukları kitapların içeriklerini incelediğimde ailelerin kitap seçiminde daha titiz davranması gerektiğini fark ettim. Bu nedenle gördüğünüz dip notu instagram hesabımda haftalar önce paylaştım. Bu sene Karadeniz Kitap Fuarını ziyaret ettiğimde yayınların çocuk kitapları standlarını inceleyerek gezdim bu esnada stand görevlilerinin donanımlı ve bilgili olduğunu düşünerek görevlilere sorular sorup sohbetler ettim. Can Çocuk Yayınları’na bu sohbetlere istinaden mail attım bazı kitaplarında çocuk gelişimine uygun bulmadığım ifadelerin yer aldığını belirttim ve karşılıklı uyum ve hoş sohbete dönüşen bir iletişim ve memnuniyetle tekrar görüşmek dileklerimizle maillerimizi sonlandırdık. Ancak Epsilon Yayınları’nın “Saftirik” serisinin çocukların zihinsel ve ahlaksal gelişimine uygun olmadığını anlatmaya çalıştığım stand görevlisinin cevabı çocuk gelişimine bu serinin uygun olduğu çocukların ilgilerini çekerek kitap okumalarını sağladıklarını söyledi….
Peki bu serinin içeriğini incelemeden çocuklarına bu serinin kitaplarını alan anne babaya ne demeli…
Çocuklara kitap sevgisi kazandırmanın birçok yolu var…
Yaz süresince velilerden aldığım teşekkür telefonları ile tatillerinin her gününde kitap okuyan çocukları için minnet duyduklarını ifade ettiler.
Ne mi yapmalıyız çocuğunuza bakın kendinizi görün… Siz okumazsanız ve her defasında oku demek yerine okumaz model olmazsanız ve kitap okumanın kendinizde gördüğünüz yararları çocuğunuza anlatmazsanız çocuğunuz kitap okumaz. Çocuğunuzun ilgi ve beklentilerini karşılayacak seçim yapmazsanız çocuğunuz kitap okumaz.
Çocuğunuz için aldığınız kitapları önce siz okuyun, okumalısınız… Çalışan anne babasınız vaktiniz yok tüm gün yoruluyorsunuz bir de çocuğunuzun kitabı için mi zaman ayıracaksınız!
Öyleyse etkisi altında olduğu okuduğu kitabın karakterinin kullandığı kötü sözü kullanıyorsa anne baba ben bu kitabı okumaktan sıkıldım diyorsa isteksizce çocuğum neden okumuyor demeyin!
Yazan: F.Derya KARACAN