Zekası durağanlaşmış bir çocuk ne kadar başarılı olur?
Çocuklarımıza, ‘’Hadi kalk ödevini yap. Bugün neler öğrendin? Hadi bugün öğrendiklerinin tekrarını yap.’’ gibi bir sürü emir ve soru cümlelerini yönlendiririz.
Ders çalışılır, ödev yapılır. Ancak zeka için kritik dönemlerde zekanın gelişimi için gerekli önlemleri almalıyız. Zekası yeterince gelişmemiş bir çocuk derslerinde başarısız olacağı için okul başarısı düşecek ve çalışmak istemeyecektir. Okula gitmekte isteksiz davranacaktır.
Zeka gelişimi için öncelikle çocuğun beslenmesine özen göstermeliyiz. Beyni besleyen yumurta, balık, kırmızı eti, badem ve cevizi, tüm meyve ve sebzeleri imkanlarınız ölçüsünde sofranızdan eksik etmeyin.
Puzzle, satranç, kelime oyunları oynamalı, bilmece ve bulmaca çözmelidir.
Çocuğunuzla ne kadar çok konuşursanız, çocuğunuz o oranda kendini ifade etmeyi öğrenecektir. Başarısız olduğu dersi neden anlamadığını anlayacak ve bunu size söyleyecektir. Kitaplara kapanıp saatlerce ders çalışmasını beklemeyin. Oyun çağındaki çocuğun zekasının gelişiminde çok önemlidir. Çocuklarınızla oynayın, birlikte vakit geçirin. Ödevlerini sakın siz yapmayın bırakın onlar kendileri yapsınlar. Öğretmenleri mükemmel ödev ya da proje istemiyor. Öğretmenler öğrencilerin kendi emeklerini görmek istiyor. Özgüveni yüksek çocuk yaptığı ödevin mükemmelliğini değil kendisinin yapmış olduğunun gururunu yaşar.
Tüm gün ödev yapan boş kaldığında televizyon izleyen çocuk istesenizde başarılı olamaz. Çocuğun başarısı için özgüvenini yükseltmeli zekasını işlek hale getirmeliyiz.

yazan: F. Derya KARACAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.