Çocuklarda beslenmenin önemini anne baba ya da yanında yetiştiği yakınları ya da bakıcılarının bilip uygulamadığını görüyorum. Daha önce kahvaltının öneminden bahseden ”Çocuklarımızı kahvaltısı güne hazırlamayalım” başlıklı yazımda burada paylaşmıştım. Öncelikle bir beslenme uzmanı ya da doktor değilim. Bu nedenle konunun uzmanlarına saygılı olduğumu belirtmek isterim. Ancak çocukların beslenme biçimlerine göre davranışlarını her gün farklı farklı çocukta gözlemleyerek ve ailelerle bu konuda görüşmeler yaparak

beslenmenin davranış ve akademik başarıları üzerindeki etkilerine yansımalarının azımsanamayacak kadar yüksek olduğunu görüyorum. Henüz 2 yaşına girmemiş bir çocuğa abur cubur yeme alışkanlığını kazandıran yine yakınları oluyor. Anne uyku düzenine dikkat etmiyor ve sabah uyanamadığı için çocuğuna kahvaltı hazırlayamıyor.
Ev hanımı bir annenin çocuğunun kahvaltısını okul kantininden temin edip çocuğunu doyurmasının doğruluğu sorgulanmalıdır. Sonra yakınıyor çocuğum sözümü dinlemiyor, neden başarılı olamıyor. Sen kantinden çocuğunu beslemeye devam ettiğin sürece çocuğunda istemediğin birçok şeyi daha gözlemleyeceksin. Çalışan annelerin iş koşullarının ölçüsüne göre ellerinden geleni yaptığını düşünüyorum ve onlara haksızlık yapmak istemiyorum. Günümüzde çalışan anne baba çocuk bakımı konusunda ortaklaşa hareket ediyor. Okul ortamında öğle arasında müsait olan bir babanın çocuğunu beslenme çantasını hazırlayıp getirdiğine de tanık oldum. Ancak çalışıyorum aman karnı doysun bana yeter diyip beslenme çantasını paket ürünlerle dolduran anne babalarda var! Abur cubur yiyen, kahvaltı yapmayan ve düzenli beslenmeyen çocuklar nasıl mı?
İşte sağlıklı beslenmeyen çocuklar:
Dalgın ve boş bakışlarla etrafına bakıyor.
Derslerine motive olamıyor ve derslerini dinlemiyor.
Unutkanlık boy gösteriyor örneğin sürekli araç gereçlerini unutuyor.
Aniden saldırganlaşıp bir anda durağanlaşabiliyor.
Bağışıklık sistemi zayıflıyor ve sık sık hasta olduğu için okuldan uzaklaşıyor.
Uyum sorunları yaşıyor.
Uyku düzeni bozuluyor.
Sıralamakla bitmeyecek kadar uzun bir liste var önümüzde. Sağlıklı gıda mı kaldı, organik ürünler çok pahalı imkanımız bu kadarına elveriyor diyenleriniz de olacaktır. Çocuklarınız için güvendiğiniz yerlerden mevsiminde aldığınız gıdaları uykun koşullarda saklayarak ya da reçel, konserve, poğaçayı evinizde yapıp çocuklarınızı beslenmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızı kantinden ve abur cubur raflarından uzak tutun onla için büyük bir yapmış olun.

yazan: F.Derya KARACAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.