çocukkklar Artan nüfusla birlikte artan otomobil alımı ile yeterli otopark sayısının ve binaların otoparklarının olmayışı okul bahçelerinin otoparka dönüştürülmesi ile çözümlenmeye çalışılmış. Birilerinin bundan kazancı var. Bundan elden edilen kazancın nereye gittiğini, ortaokullarda ve liselerdeki lavaboların kötü görüntüsü ya da okullarda birçok eksiğin olmasından dolayı sorgulamak istemiyorum!

Gelişme çağındaki bir çocuk sınıf içinde 40-45 dakika oturmakta zorlanıyor. Gelişimsel dönemlerinin özelliğine bağlı olarak el ve ayaklarındaki oransız büyümeden kaynaklı sakarlıklar görülüyor. Sınıfta uzun süre hareketsiz kalan bir çocuk okul bahçesine çıktığında özgürce hareket etmek ister. Dikkatlice bakınca çocuklar bahçede kovalamaca oynuyor, zıplıyor, koşuyor, ip atlıyor vb. birçok fiziksel etkinlikte bulunuyorlar. Ancak eğitim-öğretim süresince yani sadece tatillerde değil, okul bahçesindeki park halindeki otomobiller çocukların hareket alanını kısıtlıyor. Sadece bunu hareket kısıtlılığı olarak değil görsel anlamda da gördüğümüzde çocukların görsel dünyalarını daralttığını da söyleyebiliriz. Bahçeleri otoparka dönüştürülmüş okullarda, öğrenciler saldırgansa, derslerinde başarılı değilse nedenini uzakta aramamak lazım.

Çocuk tenefüste rahat nefes alamıyor, alanı sınırlı olduğu için koşup oynayamıyorsa; saldırganda olur derslerinde başarısızda olur.
Bir çocuğun başarısız ve saldırgan oluşunun temelinde içinde bulunduğu fiziksel ortam çok önemlidir ve bu davranışlarda oluşmasında etkilidir.
Öyleyse çocukların sağlıklı gelişimleri için, çocuklarla ortak çalışma yaparak onların fikirlerini alarak çocuklar için okul bahçelerini; oyun alanlarına dönüştürebiliriz ağaçlandırabiliriz, çiçeklendirebiliriz. Etkinlik köşeleriyle renklendirebiliriz.
Bakanlığın bahçeleri otoparka dönüştürülmüş okullarla ilgili çalışmalarını pilot illerde çalışmalarla sürdürsede bu, pilot uygulama ile vakit harcanacak bir konu değildir. Acilen düzenlenme yapılıp ülke genelindeki bütün okulların bahçeleri boşaltılmalıdır. Araçların park sorunu ilgili birimlerce halledilmelidir. Bu milli eğitimin sorunu değildir.

Okul bahçeleri çocukların yaşıtlarıyla sosyalleştiği ve paylaşımda bulunduğu yerlerdir. Öyleyse çocukların alanını ve duygu dünyalarını kazanç uğruna daraltmayalım.

yazan: F. Derya KARACAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.