Bebeğiniz artık büyüyor, konuşuyor ve yürüyor. Sosyalleşmenin ilk evrelerinde çevresini ve kendisini keşfettiği ve bu keşif sırasında her şeyi merak ettiği, kendisi ve çevresiyle inatlaştığı bir döneme merhaba öyleyse.
Bu dönemde çocuk çevresinde ne varsa sorgular. Artık cümle kurmaya başladığı için her şeye itiraz eder inatlaşır. Çevresinde gördüğü her şey onundur. Kimseyle paylaşmak istemez. İsteğinin dışında bir şey yapıldıysa kendini yere atıp ayaklarını yere vura vura bağırmaya başlar. (Ben bu durumu çevremde 2 yaş grubundaki birçok çocukta gözlemledim. ) Evet dediğinize hayır der, hayır dediğinize evet der. Biricik bebeğiniz artık huysuz ve hırçındır. Yemek yememek için direnir. Çevresinde model aldığı her şeyi taklit eder. Sizin ikna gücünüz yetmese de diğer çocukların etkisi onun üzerinde daha kalıcıdır. Kendini ifade etmeye başladığı ve keşfe çıktığı bu dönemde evde ne var ne yoksa kurcalar dağıtır.
Eyvahh anneler işiniz cidden çok zor!

Anne ve baba olarak her gelişim döneminin kendi içinde sendromları olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sendromlardan biri yaşamın ilk evrelerinden biri olan 2 yaş sendromudur. 4-4.5 yaşına kadar süren ortalama iki yıllık bir sürede size çok şey düşüyor. Sizin ebeveyn olarak yapmanız gereken ise işbirliği içinde davranarak sabır, anlayış hoşgörü, ceza ve ödülleri yerinde vermek, tutarlı ve kararlı olmaktır. Bebeğinizin çocukluğa geçiş yaptığı bu dönemde alacağınız önlemler ve yaklaşımlarınız çok önemlidir. Bu dönemde bebek diyip geçmemek gerekiyor. İlerleyen yılların tohumu dönemde atılıyor ve ağacınızın nasıl olması gerektiğini ise toprağa sizin doğru zamanda ve yeterince yaptığınız bakım belirliyor.
Çocuğunuzla inatlaşmayın kendini ifade etmesine dili yettiğince konuşmasına izin verin. Dur yapma demek yerine çocuğuna zarar veren cisimleri çocuğun ulaşabileceği yerlerden kaldırın. Kendini yerden yere vurduğunda ahh canım diyip istediğini yapmayın bunu kazanılmış bir davranış haline getirebilir. Kurallarınız olduğunu ve bu kurallara uyması gerektiğini öğretin. Kurallarınızı anne ve baba vicdanıyla esnetmeyin. Çocuğunuzla daha çok vakit geçirin ve asla inatlaşmayın.
Önünüzde uzunca bir 2-2,5 yıllık bir süre var sabırlı ve özenli davranarak bu zorlu süreci atlatacaksınız.
Sevgiler…

yazan: F. DERYA KARACAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.